Anouk Kruithof

27

.

03

.

22

  –  

17

.

07

.

22

Anouk Kruithof

Normaal. De common sense, dat wat gewoon is, gangbaar of natuurlijk. Waarom zijn we hier toch zoveel mee bezig? Er gaat in deze tijd geen dag voorbij waarin we het niet hebben over het oude of het nieuwe normaal. Maar wat is eigenlijk normaal? En hoe bepalen we wat normaal is? Hoe gaan we om met het nieuwe en hoe kunnen we over de angst voor het onbekende stappen? Is niet juist alles altijd in beweging?  

NIET MEER NORMAAL is een project van kunstenaar Anouk Kruithof waarin zij de aantrekkingskracht onderzoekt van dat wat wij niet normaal vinden. Ruim driehonderd mensen hebben aan dit kunstwerk bijgedragen. Ieder van hen heeft de positieve kanten van de veranderingen te verbeeldt in een tekening, collage of foto. De inzendingen, die bestaan uit beelden en teksten, vormen de basis van dit omvangrijke energieke project dat bestaat uit een website, een publicatie en een groot ruimtelijk werk met scenografie en geluid.

NIET MEER NORMAAL transformeerde met iedere bijdrage en daarmee is niet alleen het eindresultaat, maar ook het proces hiernaartoe, onderdeel van het kunstwerk geworden. Het toont dat het onbekende altijd ten grondslag ligt aan creativiteit, veerkracht en ontwikkelingsgang. Dit geldt niet alleen voor onze samenleving, maar ook voor de mens als klein onderdeel van het ecosysteem op deze planeet.

Het woord ‘normaal’ heeft Kruithof altijd al eng gevonden: “Als kind ging ik elke zondag samen met mijn familie op bezoek bij mijn oma, die op de gesloten afdeling woonde. Daar was ook een man die Stanley heette. Soms sprong hij opeens op de tafel en begon hij heel hard te zingen. Ik vond dat fantastisch! Zo spontaan, zo onverwachts! Terwijl het gedrag van Stanley als niet normaal of buitensporig bestempeld werd, vroeg ik mij af of het misschien niet andersom was. Dat alle mensen die zich normaal achten, eigenlijk niet normaal zijn.”

Polarisatie is een denkmodel, een dynamiek van ideeën die focust op het verschil tussen "zij" en "wij". En deze manier van denken zie je terug in hoe wij naar de natuur kijken. Wij, de mensen, en zij, de natuur. Het gevaar is dat we dat wat anders is beoordelen, buitensluiten, negeren of zelfs kapotmaken. De natuur is er altijd en overal. Wij mensen hierin, is maar sinds kort het geval. Voor de natuur, voor planten en voor dieren, is het normaal zich altijd aan te passen, aan omstandigheden, veranderingen die zich voor zich doen en - jawel - zelfs aan ons mensen. De afgelopen eeuw hebben we onze natuur gemanipuleerd en uitgebuit, en nu hebben we bepaalde grenzen bereikt. Wij mensen worden op de vingers getikt en met oncontroleerbare virussen, natuurrampen en onze eigen aard bedreigd.

Met ‘normaal’ rechtvaardigen we de status quo en de heersende denkbeelden. Wie erbij hoort en wie niet. Zo is het normaal om dag in dag uit om 5 uur ‘s ochtends uur bloedplassen van de grond op te dweilen als je in de vleesfabriek staat. Terwijl het voor de ander normaal is om nooit na te hoeven denken over welk bedrag er verschijnt, wanneer de creditcard geswiped wordt.

NIET MEER NORMAAL doorbreekt de status quo. Zo was het niet normaal om te vliegen. Om vuur te maken, licht te controleren, thuis te werken, inentingen te verplichten en de natuur vorm te geven. Zowel de mens als de natuur hebben zichzelf ontwikkelt door het vermogen zich aan te passen. Het is tijd om weer te luisteren naar de natuur, om de mens als middelpunt van het universum los te laten en te zien hoe aantrekkelijk het is om ons aan te passen aan het onbekende.

Wilt u alles te weten komen over de wonderlijke wereld van NIET MEER NORMAAL? Kijk dan op de bijbehorende website nietmeernormaal.online

Bent u benieuwd naar Anouk Kruithof en haar andere werken? Klik dan op de link onderaan de pagina om haar persoonlijke website te bekijken.

No items found.